MAASÄTEILYN MITTAAMINEN

Maasäteily on tunnettu tuhansia vuosia ja sitä on mitattu varvuilla ja heilurilla. On myös muitakin säteilylinjoja, kuten vesisuonisäteily ja ristikkolinjoina tunnetut Hartman ja Curry linjat.

Voimakkaimmillaan maasäteily voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia ihmisille ja eläimille. Eräät eläimet ja kasvit tosin viihtyvät risteyskohdissa, joissa säteily on voimakkainta kuten kissa jonka mieleinen nukkumispaikka voi olla säteilykohdassa. Koira taas karttaa näitä kohtia. Muurahaispesä sijaitsee linjojen risteyskohdassa, myös käärme viihtyy siellä. Pajun kasvu on voimakasta maasäteilylinjoilla ja kentissä.

Määsäteily tulee syvältä maakuoren läpi ulottuu suoraan ylöspäin useita kilometrejä. Linjojen väli on noin kahden – neljän metrin päässä toisistaa ja noin 40 cm leveitä. Kerrostalossa säteily siten tunkeutuu samalla tavoin läpi jokaisen huoneiston ylös saakka.

Altistuessaan säteilylle voi ongelmia tulla sille kohdalle kehoa missä linja kulkee vahvimmilla, esim. pään seutu, rinnan tai lantion alueella voi kehittyä pitkällä aikavälillä parantumattomia sairauksia, kuten kasvaimia tai syöpää. Lievempiä vaikutuksia ovat unettomuus, päänsärky, väsymys jne.

Säteily voidaan tutkia talosta tai huoneistosta siten että kartoitetaan säteilylinjat ja siirretään sänky ja tuolit joissa vietetään suurin osa ajasta, säteilyn ulkopuolelle, jolloin altistuminen on mahdollisimman vähäistä. Näin ei sitten siirrytä säteilypaikasta toiseen ja altisteta kehoa jatkuvasti päivän mittaan säteilylle.

Maasäteilyn mittauksesta ei koidu mitään vaaraa mittajalle eikä muillekaan läsnäolijoille, mutta voi olla hyvinvoinnin ja terveyden kannalta merkittävä ja korvaamaton. Mittaus on myös nopea ja ei vie paljon aikaa, on myös katsottu aikanaan talon paikkaa kenttien väliin ja vanha kansa katsoi varvulla navetan paikan jotta eläimet voisivat hyvin.

© 2017 Suomen Kansanparantajaseura ry